Kees of kaas

Mijn partner, een beginvijftiger, is fanatiek bezig om van alle voorgeschreven dokterspillen af te komen. Nadat hij zo’n dertig pond is afgevallen, vliegen nu de statines (cholesterolverlagers), lisinopril (bloeddrukverlager) en lage-dosis-aspirines (bloedverdunners) met een vastberaden ‘whoppa’ in de vuilnisbak. De huisarts kijkt het nieuwe zelfvertrouwen bezorgd aan en blijft streng cholesterol en bloeddruk meten. Hoe houd je je bloeddruk en cholesterol als nieuw-slank mens nu zonder pillen onder controle? Het antwoord: dieet. En dan geen crash-dieet voor een paar maanden, maar voorgoed je eetpatroon veranderen. Het is niet eens echt moeilijk. Minder koolhydraten, niet te veel brood of vlees, en salades eten tot je tanden groen zien. Best te doen. Ware het niet dat hij één zonde heeft. Kaas. Als immigrant uit de Verenigde Staten heeft hij ooit de sfeervolle kaaswinkels ontdekt, aanwezig in elk Hollands durp en hij kan er niet langslopen zonder elk kaasje te proeven. Maar kaas is zout en bevat veel verzadigd vet, dus moeten we op zoek naar alternatieven.
We raadplegen de expert. De kaasboer in Noordwijkerhout kijkt aarzelend naar zijn vele planken met glanzende gele kaaswielen, strijkt liefkozend over een zacht geurend stukje botervette Franse kruidenkaas en haalt de schouders op. ‘Heel eerlijk, kaas is nu eenmaal zout en vet, maar gewoon té lekker om niet te eten.’
De gezondekaasmogelijkheden zijn ernstig beperkt, maar we hebben inmiddels allerlei kaastesten gedaan, die wil ik jullie niet onthouden. 20+, 30+, light, zoutarm. Bij sommige ‘gezonde’ kaas maken je smaakpapillen geen vreugdedansje, maar een paar zijn zeer goed te eten. Drie soorten alternatieve kaas kwamen bij ons door de beugel. Eerst de harde feiten, beschikbaar online.

Per 100 gr Kcal Zout (gr) Verzadigd vet (gr)
Kees 386 1,4 9
Leerdammer Light 271 1,6 11,5
Weydelijner 296 1,9 13,6
Ter vergelijking: gewone jong belegen 382 1,8 23

Alle drie smakelijke kaasjes. Kees is het gezondst. Officieel mag dit geen ‘kaas’ heten, daarom noemen de kaasmakers het kees. Als ik vrienden te logeren heb, krijg ik de Kees bijna om mijn oren (hoe durf je Nederlanders nepkaas voor te zetten), maar ik blijf het uitleggen. Het is gewoon kaas, maar de melkvetten zijn vervangen door plantaardige oliën.

Keesmakers. Foto door Eelkje Colmjon.
Foto Eelkje Colmjon

Nadeel van Kees: het is heerlijk als je net zo’n nieuwe romige punt uit een wiel heb laten snijden, maar voor je aan het eind van de kaas bent, kun je er je schoenen mee verzolen. Hij is minder vet, het resultaat: hij droogt eerder uit dan gewone kaas. Dus je verliest aan het eind wel een stukje kaas, maar dat kan je over hebben voor niet-dichtgeplakte aderen.
Leerdammer Light is een lekkere blonde gatenkaas en Weydelijner heeft de meeste variatie, van ‘Creamy’ en ‘Exquise’ tot ‘Veldmosterd’. En als je de kazen op een leuk kaasplankje je vrienden voor de neus schuift bij het ontbijt, zonder het woord ‘Kees’ te laten vallen, gaan de plakken nepkaas en lightkaas er met veel smaak in. Een alternatief voor de verleidelijke Franse en Belgische kaasjes heb ik helaas nog niet gevonden. Wordt vervolgd.
En voor wie geen zin heeft in alternatieve kazen: gewoon een plak minder nemen elke dag, dan ben je er ook.

2 reacties

  1. As you will inevitably learn on your path to losing weight, effective weight loss is not only about watching what you eat, but much more about changing your lifestyle. This means changing your habits and how you approach your day-to-day life. Read this information to help you throughout the process.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *