Yes! Toch chocola, wijn en kaas

Zo fijn als je oog valt op een gezondheidsbericht dat aangeeft dat een slechte eetgewoonte helemaal niet zo ongezond is als altijd werd aangenomen. En helemaal prettig als je kleine verslavingen zelfs een soort van goed voor je blijken te zijn (als je tenminste het credo ‘geniet met mate’ hanteert). Diet MythZo ook het bericht in The Mail van de Britse professor Tim Spector. Volgens de schrijver van het boek The Diet Myth hebben we bij een afval-aanval meteen de neiging om favoriete lekkernijen van het menu te schrappen. Denk bijvoorbeeld aan wijn, chocolade en (Franse) kaasjes. Volgens Spector is dit helemaal niet nodig, integendeel. De microben in deze producten zorgen voor een gezonde darmflora. Hoe diverser het voedsel hoe meer micro-organismen zich in ons lichaam nestelen en hoe gezonder we zijn. Persoonlijk ben ik nogal verzot op wijn, kaas en pure chocolade en gelukkig niet op zoetigheid en fastfood (een katerdag daargelaten). Want volgens Spector vaagt vet en zoet voedsel gezonde darmflora in een keer van de darmwand en kunnen die hardwerkende microben weer van voren af aan beginnen.
Groot gevaar voor de goede bacteriën in onze darmen zijn volgens Spector een te eenzijdig eetpatroon, bewerkte voedingsmiddelen en overmatig gebruik van antibiotica bij dieren, zodat het ook in ons vlees terecht komt.
Chocolade, rode wijn en kaas daarentegen helpen goede bacteriën in de darmen te cultiveren en wat is het gevolg van darmen die in vorm zijn? Juist, ze helpen je slank te blijven. Volgens de voedingsprofessor aten onze voorouders zo’n 150 verschillende ingrediënten in een week tegenover de hedendaagse consument 20. En is onze voeding ook nog veelal kunstmatig bewerkt en verfijnd, een regelrechte gruwel voor de darmmicroben en volgens Spector waarschijnlijk een belangrijke reden voor de enorme obesitasepidemie waar de wereld mee te maken heeft.

(TV)

Bronnen
http://tim-spector.co.uk

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *