Is thee de nieuwe koffie?

Hippe mensen drinken koffie. Niet zomaar koffie, maar een favoriet die bij je past. Een dubbele espresso voor het no bullshit type, een latté-kaneel voor een zachter imago en weer anderen malen thuis voor hun vrienden Vascobelo le Roi bonen voor een geurend bakkie troost uit hun supersonische apparaat, waarin een half maandsalaris is geïnvesteerd. Koffie is prima, mag weer van de wetenschappers, maar de gezondheidstopper van alle warme drankjes is groene thee. Het draait allemaal om de antioxidanten, die Cameron Highlands - 3jons lijf beschermen tegen vrije radicalen die ziek en oud maken. Maar is thee ook leuk? Van die 20 suffe zakjes in een doosje in de supermarkt wordt niemand echt opgewonden. Hoe maak je thee een beetje spannender dan het drankje dat oma vroeger op zondag voor je in een porseleinen bloemetjeskop goot? Niet iedereen kan zoals deze blogger theeplantages afschuimen in Maleisië, maar er zijn wel tal van ontzettend leuke theewinkels, die je in haast elke stad kunt vinden. Ik ontdekte zelf pas The Art of Tea in Haarlem, waar de gedreven eigenaar een gratis theeles geeft bij elke aankoop. Vermoedelijk geeft deze enthousiasteling die thee-educatie ook als je geen thee koopt. De keuze is reuze. Honderden bakken met geurende theesoorten op een rij. Van simpele groene of witte thee tot exotische blends. Voor je het weet ga je met vijf pakken thee naar huis.

Goedkoper
Je denkt uiteraard meteen: klinkt goed, maar is waarschijnlijk keiduur. Niet dus. Je betaalt vanaf zo’n 5 euro voor 100 gram losse thee. Een supermarkttheezakje bevat zo’n 1,7 gram. Tel uit je winst: als je bewust shopt en niet voor het allerduurste spul gaat, is losse thee dus goedkoper. Bovendien is het van betere kwaliteit. De thee-goeroes zeggen dat losse thee uit blaadjes bestaat, terwijl je in je papieren zakjes vooral thee-stof krijgt. Zelf gecheckt, klopt. Theegruis. En dat gruis bevat minder anti-oxidanten dan die mooie blaadjes, krullen en knopjes. Thee shoppen dus en je verwende koffieslurpers van de keukenstoel laten vallen van verbazing met keuze uit tig spannende blends.
Conclusie: groene thee krijgt een 8,5.

(CO)

Bronnen
www.koffieengezondheid.nl
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/thee.aspx
www.the-art-of-tea-herbs-spices.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *