Appen tegen jet lag

Een jet lag is hoogst irritant, maar wie door meer dan vier tijdzones reist, krijgt er onherroepelijk mee te maken. Wat doe je er tegen? Als veelvuldig reiziger richting Amerika is het voor mij een vertrouwd fenomeen. Je valt versleten van de reis in je bed en om vier uur ’s morgens lig je klaar wakker je boodschappenlijst te maken. Ik heb van alles geprobeerd. Net zo lang opblijven tot je van armoede in een coma valt. Lig je toch in alle vroegte weer glashelder schaapjes te tellen. Meditatie is leuk, maar het enige wat je dan bereikt, is dat je ultra-ontspannen diezelfde schapen ligt af te strepen. Een paar experimenten.
16 uur vasten: medisch wetenschapper Clifford Saper van Harvard’s Beth Israel Deaconess Medical Center en zijn kornuiten ontdekten bij muizen dat ons lichaamsritme niet alleen wordt geleid door de licht-donker klok, maar ook door voeding. Door 16 uur niet te eten, reset ons lichaam de voedingsklok. Het advies: tijdens de vlucht en vervolgens een aantal uren daarna vasten. Ik heb dat uitgeprobeerd. In het vliegtuig heb ik nog wel de ‘chicken or pasta’ weggeknaagd, maar bij aankomst in Chicago ben ik 16 uur gaan vasten. Gezellig is het niet, maar het helpt dat je al snel de nacht in gaat. Resultaat: om vijf uur ’s morgens bedacht ik klaarwakker dat het niet werkte. Misschien voor anderen wel, want ik lees er positieve berichten over, dus wellicht nog een poging waard.
Appen: erg trendy is het gebruik van een anti jetlag app. De app-aanbieders schieten als paddenstoelen uit de grond. Voor 35 dollar per vlucht wil Stopjetlag je wel op basis van je persoonlijke gegevens en reisplannen een maatwerk schema toesturen. Dat vertelt precies wanneer en hoeveel je moet eten, drinken, rusten, zonlicht opslurpen, et cetera. Dat is buitensporig prijzig, dus shopte ik even verder online en ontdekte Jetlagrooster. Een gratis, maar minder uitgebreide service. Tik je reisgegevens in en je krijgt een simpel roostertje. Terug van Chicago naar Amsterdam was het advies: slaap na aankomst een gewone nacht van 8 uur en vermijd de volgende ochtend het daglicht. Vervolgens maak je elke dag die donkere ochtend korter. Met de gordijnen dicht een beetje relaxen elke ochtend zou leuk zijn, als je niet gewoon rapido naar je werkafspraken moet, die zich vanwege je vakantie hebben opgestapeld. Maar het is een idee.
Melatonine: tijdens reizen maak je door een afwijkende blootstelling aan licht/donker te weinig van dit slaaphormoon aan. Daarom kan een melatonine-pil een handje helpen. Dat is voor deze frequente reiziger toch de meest reële aanpak. Pak het leven ter plaatse zo snel mogelijk op. Als je bij aankomst heel moe bent, ga een uurtje slapen, maar niet langer. Ga op een normale tijd naar bed, matig even met alcohol én neem een halfuur voor het slapen een stevige melatonine-pil. In Nedmelatoninerland worden vooral lichte varianten van 2 of 3 mg verkocht, maar ga op zoek naar 5 mg. Onder andere Kruidvat verkoopt ze. Vijf dagen zo’n pil poppen en je bent weer de oude. Er zijn (zeldzame) bijwerkingen, maar het is stukken onschuldiger dan slaaptabletten.
Conclusie: een 8 voor de melatoninetabletten, een 7 voor de gratis apps en een oorvijg voor bedrijven die 35 dollar per vlucht voor jetlagbestrijding vragen.

(CO)

Bronnen
www.jetlagrooster.com
www.stopjetlag.com
www.livescience.com/2562-beat-jet-lag-eat.html
www.optimalegezondheid.com/melatonine-en-slaap/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *