De tirannie van de fitbit

Vivofit 4De fitbit. Ik heb er ook een. Gezondheidswetenschappers roepen steeds vaker dat zitten slecht is voor je bloedcirculatie en ik breng zoals velen van ons eindeloze uren achter de computer door. Zitten is het nieuwe roken, is de slogan. Mijn fitbit is van het simpele soort. Garmin Vivofit, zo’n 70 euro in aanschaf, geeft geen uitgebreid dagelijks medisch verslag met hartslag en bloeddruk, maar eenvoudig: aantal stappen, kilometers en tijd. Gewoon een veredelde stappenteller. Hoe ga je om met zo’n ding? De target is 10.000 stappen per dag. Dat lijkt een pelgrimage, maar een middag shoppen en je schiet er royaal overheen. Natuurlijk hoort er een app bij voor de smartphone, die alles bijhoudt en elke week kun je een wedstrijdje doen tegen andere fitbitters. De app zet een aantal stappers in een groep en geeft je plaats aan in het klassement. Op zondagavond krijg je de weekuitslag: helaas, opnieuw nummer 8, blijf proberen.
Wat, nummer 8? Dat is geen prettig gevoel voor ons soort competitief gebakken mensen. Vervolgens ga je fanatiek de strijd aan met onzichtbare andere stappers, verscholen achter namen als Hotrunner3 en Carolien1978. Dan betrap je jezelf er op dat je op zondagavond om elf uur ’s avonds nog snel even 3.000 stappen weg staat te springen om toch die verrekte Carolien1978 van de eerste plaats te duwen. De tirannie van de fitbit.
Maar dat duurt gelukkig drie weken en dan gebruik je het ding zoals ‘ie bedoeld is: om je van je luie krent te krijgen. De polscoach geeft namelijk na een uur gedachteloos op de bank naar een film staren een rood streepje aan. Hoe langer je zit, hoe meer rode streepjes. Als die rode balk tevoorschijn komt, ga ik nu even een glas wijn inschenken of een wasje draaien. Een prettige bijkomstigheid: lopen wordt een gewoonte. De auto pakken voor een vergeten boodschap is er niet meer bij, want je kunt die fitbit ook om je enkel snoeren, dan werkt hij ook bij het fietsen. De lift pakken in een gebouw met 15 verdiepingen? Echnie. Gewoon hijgend die Everest bestijgen. En geen onderhandelingen met je partner meer wie het laatste rondje ’s avonds doet met de hond. ‘Ik loop Biko wel even.’ Stappen maken. Natuurlijk kun je valsspelen en zoals Claudia de Breij liet zien bij DWDD gaat de fitbit ook stappen tellen als je hem flink in het rond slingert. Schaf hem dan gewoon niet aan.
Conclusie: de fitbit werkt. Krijgt een vette 8.

(CO)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *